Zemřel emeritní člen Opery Národního divadla a držitel Thálie Miroslav Švejda

V sobotu 20. dubna 2024 zemřel ve věku 84 let tenorista Miroslav Švejda, dlouholetý člen Opery Národního divadla. Za celoživotní mistrovství v opeře získal v roce 2017 Cenu Thálie a před čtyřmi lety byl uveden do Síně slávy Národního divadla. O jeho úmrtí informovalo na svém webu pražské Národní divadlo.

Miroslav Švejda se narodil 7. prosince 1939 v Brně. Základy hudebního vzdělání získal v rodině, přesto nejprve vystudoval technickou vysokou školu a stal se stavebním inženýrem. Už během studií zpíval v Pěveckém sdružení Moravan, jehož sbormistrem byl Josef Veselka. Pěvecky se zdokonaloval soukromě a školil se u brněnské profesorky Marie Řezníčkové a následně u Teodora Šrubaře a Zdenky Zikové. Studium pak doplnil stážemi u Ettore Campogallianiho v italské Sieně.

V roce 1969 zvítězil v konkurzu na místo sólisty Pražského filharmonického sboru, kde se opět setkal s Josefem Veselkou, který byl v té době hlavním sbormistrem sboru. V témže roce se Švejda stal i sólistou opery Národního divadla v Praze, kde následně setrval až do roku 2005.

švejda dvě vdovy.jpg
  • Miroslav Švejda jako Ladislav Podhajský v opeře Dvě vdovy, 1971 (©archiv ND, Jaromír Svoboda)

Na jevišti Národního divadla zpíval téměř všechny tenorové role ve Smetanových, Dvořákových a Janáčkových operách a v opeře Bohuslava Martinů vynikl především jako Michel v Juliettě a Manolios v Řeckých pašijích. Jednou z jeho vrcholných rolí byl i Stravinského Oidipus. Ztvárnil například i nezapomenutelného Pinkertona z Madame Butterfly, Alfréda Germonta v La Traviatě, Tamina v Kouzelné flétně, hraběte Almavivu v Lazebníku sevillském, Rodolfa v Bohémě, Opilce z Lady Macbeth Mcenského újezdu a řadu dalších postav.

Často spolupracoval s televizí, kde účinkoval téměř ve všech televizních inscenacích Smetanových oper, rozhlasem a gramofonovými firmami. Hostoval na řadě operních a koncertní pódiích v zahraničí.

profimedia-0669780764 švejda.jpg
  • Tenorista Miroslav Švejda převzal cenu za celoživotní mistrovství v opeře na galavečeru v pražském Národním divadle. (©Vít Šimánek, ČTK)

V březnu 2018 převzal Miroslav Švejda cenu Thalie za rok 2017 za celoživotní mistrovství v oboru opera. U příležitosti zahájení nové 138. sezony byl 24. srpna 2020 uveden do Síně slávy Národního divadla.

Úvodní foto: Miroslav Švejda jako Lenský v opeře Evžen Oněgin, 1969 (©archiv ND, Jaromír Svoboda)

Podcast