Janáčkova filharmonie Ostrava zveřejnila program nové sezóny a oznámila jméno nového šéfdirigenta

Janáčkova filharmonie Ostrava vstupuje do 71. koncertní sezóny. S nadějí, nadšením a odhodláním dále rozvíjet svou uměleckou úroveň i mimořádné spolupráce dnes zveřejnila kompletní program nadcházející koncertní sezóny. Přestože již druhým rokem působí v provizorních podmínkách bývalého kina Vesmír, nadále drží vysokou uměleckou kvalitu orchestru a významné renomé u nás i v zahraničí.

Jednou ze stěžejních událostí 71. koncertní sezóny je zahájení spolupráce s budoucím šéfdirigentem Danielem Raiskinem, který se, zatím v roli hlavního hostujícího dirigenta, s ostravským orchestrem představí hned v létě v rámci Opavského cyklu. Nová koncertní sezóna nabídne bohatý program plný zvučných jmen světových osobností, které s JFO vystoupí ať již v rámci svého debutu nebo opakovaně. Do Ostravy se tak znovu vrátí, tentokrát v pozici rezidenčního sólisty, například i italský klavírista Federico Colli. Novinkou v dramaturgii, která potěší zejména rodiče nejmenších návštěvníků, je koncertní řada věnovaná těm nejmenším dětem (od 4 do 6 let). Nejširší veřejnost pak jistě zaujme také zveřejněný program crossoverových koncertů v Gongu. Ostravský orchestr přinese i v nové koncertní sezóně programovou nabídku, která bez nadsázky uspokojí všechny generace návštěvníků, a to navíc ruku v ruce se zahájením stavby nového koncertního sálu, ke které dojde právě v letošním roce.

01_Daniel_Raiskin_a_JFO_foto_Martin_Straka.jpg
  • Daniel Raiskin (©Martin Straka)

Nový šéfdirigent a rezidenční sólista

„Sedmdesátá sezóna nastavila laťku umělecké úrovně velmi vysoko. Na to chceme v následujících sezónách navazovat,“ konstatuje Jan Žemla, ředitel JFO a dodáváani letos nebudou posluchači ochuzeni o špičkové sólisty světového formátu, dirigentské debuty
a Ostrava zažije nejednu světovou premiéru. Děti se navíc mohou těšit na zbrusu novou koncertní řadu. Samozřejmostí jsou také koncerty pro školy, které v této sezóně rozšiřujeme.“ K dalšímu posunu pomyslné laťky má pomoct především angažmá nového šéfdirigenta Daniela Raiskina, který oficiálně do této funkce nastoupí v roce 2026 (73. koncertní sezóna 2026/2027), do té doby bude působit na pozici hlavního hostujícího dirigenta a jmenovaného šéfdirigenta. „Už během prvního setkání s ostravským orchestrem jsem pochopil, že jde o ambiciózní, zvídavé, nebojácné, odolné a pracovité těleso,“ říká Daniel Raiskin, hlavní hostující dirigent a budoucí šéfdirigent a dodává „za posledních pětadvacet let jsem dirigoval po celém světě opravdu hodně orchestrů, ale Janáčkova filharmonie a její emoční síla se mi zapsaly do paměti, takže se velmi rád stanu šéfdirigentem tohoto skvělého orchestru.“ Dramaturgie koncertů počítá s obsazením Daniela Raiskina hned v létě v rámci Opavského cyklu, kdy se s orchestrem JFO představí ve čtvrtek 18. července v Kostele sv. Václava v Opavě. Pod jeho vedením pak proběhnou také tradiční a hojně navštěvované Novoroční koncerty. „Náš orchestr je nyní umělecky stabilní a zahájení nové sezóny s vědomím, že Daniel Raiskin nastoupí na šéfdirigentskou pozici za dva roky nám dává jasnou uměleckou vizi do příštích let a příležitost k prohloubení spolupráce s několika skvělými talentovanými a světově uznávanými hostujícími dirigenty, jako jsou Andrey Boreyko, Lawrence Foster, Tomáš Netopil či Domingo Hindoyan,“ dodává Jan Žemla a odtajňuje také další spolupracující umělce nové sezóny „rozhodně si zajdu na koncert talentované mladé polské dirigentky Anny Sułkowské-Migoń. Ze sólistů bych zmínil violoncellistku Camille Thomas, houslistku Leilu Josefowicz, vystoupí také skvělý trumpetista Pacho Florez nebo pianisté Denis Kozhukhin, Mao Fujita, Lukáš Vondráček, Yulianna Avdeeva či vycházející hvězda Alim Beisembayev. A takto bych mohl pokračovat.“

03_Federico_Colli_foto_kate_kondratieva.jpg
  • Federico Colli (©Kate Kondratieva)

Další novinkou nové koncertní sezóny Janáčkovy filharmonie je pozice rezidenčního sólisty, kterým se stává Federico Colli. Italský sólový klavírista si s ostravským orchestrem poprvé zahrál v roce 2016 na hudebním festivalu v Žilině a měl možnost několikrát navštívit také Ostravu. „Tato pozice u vás není zcela běžná, a o to víc jsem poctěn, že se stávám rezidenčním sólistou,“ říká pianista Federico Colli a dodává “Ostrava je vibrující, živoucí město plné skvělých umělců a kultury. Publikum je zde nenucené a milé. Vnímám ji jako město, které stojí za to objevovat.“ V nové sezóně se Colli představí pod hlavičkou Janáčkovy filharmonie Ostrava hned třikrát. S orchestrem vystoupí již na začátku září během čtvrtého opavského koncertu, následující měsíc v samostatném recitálu v rámci prvního koncertu Cyklu R a naposledy v rámci komorního Cyklu K v dubnu roku 2025.

07_Leila_Josefowicz_foto_Tom_Zimberoff.jpg
  • Leila Josefowicz (©Tom Zimberoff)

Nový koncertní cyklus i premiérová uvedení skladeb na objednávku

Velký důraz klade Janáčkova filharmonie Ostrava nejen na samotné symfonické koncerty, ale také na programy pro děti a návštěvníky všech generací. Rodinné koncerty, které filharmonie nabízí, jsou dlouhodobě velmi žádané, a tudíž často beznadějně vyprodané. „Chtěli jsme vyjít vstříc co největšímu počtu rodičů a dětí, a proto jsme se rozhodli, že zařadíme zcela novou řadu rodinných koncertů, věnovanou ještě menším dětem,“ vysvětluje Petra Javůrková, vedoucí marketingu a obchodu a dodává „jde původně o interaktivní koncerty pro mateřské školy, které nyní nabízíme i rodinám s dětmi od čtyř do šesti let jako úplně nový Cyklus ,malé‘ d.“ Koncerty se budou odehrávat na pódiu, kde se děti spolu s hudebníky přímo setkají. Každý z koncertů je pak zaměřen na jinou skupinu hudebních nástrojů. „Díky tomu, že dojde k jakémusi ,přesunu‘ mladších dětí z koncertů Cyklu D do tohoto zcela nového, vzniknou další místa pro zájemce o rodinné koncerty, na které se nedostalo,“ říká Petra Javůrková. Nejlepším způsobem, jak si zajistit vstupné na všechny koncerty i nadále, zůstává možnost zakoupit si abonmá na celou koncertní řadu. Současným abonentům zůstávají jejich stávající místa v rezervaci do 7. června 2024, při nevyužití této dočasné blokace budou nabídnuta k prodeji novým zájemcům. Podrobnější informace ke všem chystaným koncertům, koncertním cyklům a aktivitám naleznou posluchači v katalogu 71. koncertní sezóny.

V jubilejní 70. koncertní sezóně zahájila JFO spolupráci se současnými mladými autory, kteří pro ni složili skladby na zakázku. A tento záměr hodlá ostravská filharmonie rozvíjet i nadále. „Jsme jedním z mála orchestrů u nás, které se k objednávkám nových skladeb uchylují. V 70. sezóně jsme poptali dvě nové skladby a takto chceme každou sezónu systematicky pokračovat,“ vysvětluje Jan Žemla a dodávápovažuji za důležité podpořit současnou hudební tvorbu, protože šance na provedení nové hudby je dnes v rámci standardní praxe vlastně dost malá.“ Premiérového uvedení nových skladeb se tak v nadcházející sezóně dočkáme hned třikrát. První dvě skladby složili Lukáš Janata a Jiří Trtík, třetí autorské dílo pak vzejde z otevřené výzvy, kterou JFO vypsala letos v březnu. První polovina 71. koncertní sezóny se navíc ještě částečně ponese v tématu Roku české hudby, v rámci nějž zařadila
i Janáčkova filharmonie díla významných českých hudebních skladatelů Bedřicha Smetany, Josefa Suka či Leoše Janáčka.

08_Lawrence_Foster_foto_Marc_Ginot.jpg
  • Lawrence Foster (©Marc Ginot)

Programová nabídka 71. koncertní sezóny 2024/2025

Dramaturgie nové sezóny nabídne desítky koncertů, a jak je již u JFO zvykem, řada z nich vybočuje ze zajetých kolejí provádění klasické symfonické hudby. Před týdnem zveřejnila Janáčkova filharmonie Ostrava program věnovaný crossoverovým koncertům, které pořádá v Gongu již více než deset let. Ten letošní propojí svět symfonické hudby s různými hudebními styly, jako je rock či muzikál a opět tak osloví širokou veřejnost nejen z Ostravy, ale i dalších regionů. Rodinné koncerty rozšiřuje nová řada věnovaná menším dětem od 4 do 6 let, nedílnou součástí programové nabídky jsou také edukační aktivity, a proto JFO letos navyšuje také počet koncertů pro školy. „V rámci našeho programu však neopomíjíme ani seniory, nadále zachováváme oblíbenou Filharmonii+, jež je hojně navštěvovaná a opět nabídne zajímavé debaty i workshopy,“ doplňuje Petra Javůrková. Janáčkova filharmonie Ostrava tak na začátku nové koncertní sezóny předkládá svým příznivcům programovou nabídku, která potvrzuje, že opravdu hraje bez výjimky všem.

09_Lukas_Vondracek_foto_Dita_Pepe.jpg
  • Lukáš Vondráček (©Dita Pepe)

Tuzemské a zahraniční koncerty a festivaly

V současné koncertní sezóně se JFO představila s koncertními programy posluchačům v Berlíně, v pařížské Invalidovně, v sále Národní filharmonie ve Varšavě či ve Zlatém sále Musikvereinu ve Vídni a na jaře absolvoval komorní orchestr složený z hráčů Janáčkovy filharmonie Ostrava třítýdenní turné po Německu. 71. sezóna bude, co do zahraničních angažmá, neméně bohatá. Orchestr bude opět hostovat na předních domácích i zahraničních hudebních festivalech, představí se v polské Zelené Hoře, v Berlíně v rámci festivalu Anton Bruckner Festtage pod taktovkou Roberta Reimera. Zlatým hřebem bude koncert v italské Pise, kde odehraje Janáčkovu Glagolskou mši.

05_Orchestr_JFO_foto_Dita_Pepe.jpg
  • Orchestr JFO (©Dita Pepe)

Projekty v Gongu

Janáčkova filharmonie Ostrava opět přináší do unikátního industriálního prostředí Dolních Vítkovic své populární crossoverové koncerty. S Anetou Langerovou v ostravském Gongu v říjnu oslaví dvacet let její hudební kariéry. Kateřina Marie Tichá, Jan Maxián a další známé osobnosti v prosinci připomenou tvorbu skladatele Petra Hapky koncertem k jeho nedožitým osmdesátým narozeninám. Dan Bárta se svým nezaměnitelným rockovým hlasem, který se proslavil rolí Ježíše i Jidáše v nejúspěšnějším českém nastudování muzikálu Jesus Christ Superstar, a spolu s ním nejobsazovanější muzikáloví herci současnosti v únoru 2025 nabídnou výběr toho nejlepšího ze světových muzikálů. Čtveřici crossoverových projektů doplní koncert zaměřený na rockovou hudbu z období počátku devadesátých let. „Pro 71. koncertní sezónu připravujeme náš projekt s originální dramaturgií inspirovanou rokem 1991. Jedná se o jedno z klíčových období pro rockovou scénu za posledních čtyřicet let. Jsem rád, že na tomto projektu opět spolupracujeme s Janem Lstibůrkem, jehož aranžmá mohli posluchači JFO slyšet například u projektů Klusymfonie nebo Symphonic Dance Music,“ dodává Žemla. Premiéra zcela nového projektu Plus/Mínus Ro©k, ve kterém se představí zpěvačka Hana Holišová, Michal Skořepa a kytarista Jiří Kučerovský, proběhne v ostravské multifunkční aule Gong v dubnu příštího roku.

Crossoverové koncerty v Gongu, jejichž atmosféru umocňuje prostředí industriálních Dolních Vítkovic, patří v rámci programové nabídky mezi jedny z nejoblíbenějších
a nejvyhledávanějších. „Aranže vytvořené na míru otevírají svět hudby nejširší posluchačské základně. Snažíme se, aby byla nabídka koncertů vždy pestrá, protože, i přes více než desetileté trvání tohoto cyklu, je stále co nabídnout a možnosti nejsou ani zdaleka vyčerpány,“ říká Jan Žemla, ředitel JFO.

TK_JFO_3.5.2024 (1).jpeg
  • Tisková konference JFO 3.5.2024 (©archiv JFO)

Zdroj: TZ
Úvodní foto: Daniel Raiskin a Jan Žemla (©archiv JFO)

Podcast