Jakuba Hrůšu čeká debut v Carnegie Hall

Český dirigent Jakub Hrůša konečně vystoupí v newyorské koncertní síni Carnegie Hall, a to 24. dubna v rámci zahraničního turné Bamberských symfoniků.

„Vystupoval jsem snad už ve všech významných světových sálech, ale v Carnegie Hall jsem měl dosud tu čest několikrát být jen jako posluchač,“ říká Jakub Hrůša.

S Bamberskými symfoniky tam dnes 24. dubna zahrají předehru k Lohengrinovi. Právě tuto operu Hrůša s velkým úspěchem dirigoval i v Královské opeře v Covent Garden, kde byl před časem jmenován hudebním ředitelem. Dále během koncertu zazní Třetí symfonie Johannese Brahmse a sólistka Hélène Grimaud se představí v jediném klavírním koncertu Roberta Schumanna. Koncert uzavře opět hudba Richarda Wagnera: předehra k opeře Tannhäuser.

Se shodným programem vystupují Bamberští symfonikové během čtrnácti dnů na celkem osmi koncertech. Jako klavírní sólisté se na tomto turné střídají dva umělci: vedle Hélène Grimaud je to i český klavírista Lukáš Vondráček. Kromě koncertů na německé půdě dosud vystoupili například na Islandu či v americkém Bostonu, dále je pak čekají ještě také koncerty ve Washingtonu a v Moss Arts Centru ve Virginii.

Pražské publikum uslyší Bamberské symfoniky s Jakubem Hrůšou v září na festivalu Dvořákova Praha, kde společně provedou několik koncertů, včetně zahajovacího koncertu 6. září, „smetanovského koncertu“ 9. září a open-air koncertu 11. září, na němž se Bamberští symfonikové sjednotí pod Hrůšovou taktovkou s Českou filharmonií.

Foto: Jakub Hrůša (©Marian Lenhard)

Podcast