Cenu Českého spolku pro komorní hudbu získal Kalabis Quintet

Prestižní tuzemské ocenění pro mladé komorní soubory si odneslo dechové kvinteto tvořené výlučně ženskými hráčkami.

Laureátem Ceny Českého spolku pro komorní hudbu za rok 2023 je dechový soubor Kalabis Quintet, který hraje ve složení Zuzana Leimer, Jarmila Jermářová, Anna Sysová, Denisa Beňovská a Adéla Psohlavcová. Cenu jim v pondělí za Český spolek pro komorní hudbu předali dramaturg Radek Křižanovský, místopředseda Jan Králík a jednatel Jiří Ludvík.

Cena existuje od roku 1981 a je udělována za nejhodnotnější výkony v oblasti komorní hudby souborům, jejichž členům není v průměru více než 35 let. Za čtyřicet let existence byla udělena třiatřicetkrát; jako první ji získalo Kocianovo kvarteto, naposledy za rok 2022 Trio Bohémo.

Součástí ceny je grafický list od malířky a grafičky Míly Fürstové, peněžitá odměna a koncert, který se uskuteční 18. ledna 2025 v Sále Martinů v rámci příští, jubilejní 130. sezony Českého spolku pro komorní hudbu. O laureátovi rozhodla porota ve složení Jaroslav Kulhan, Jiří Hlaváč, Jiří Panocha, Josef Špaček ml., Marek Šulc, Miroslav Sekera a Radek Křižanovský.

240422_cena-CSKH_Kalabis_Quintet_webires_04_PetraHajska.jpg

Dámský dechový soubor Kalabis Quintet vznikl v roce 2012 na půdě Akademie múzických umění v Praze. Jméno si hudebnice zvolily se souhlasem skladatelovy manželky, cembalistky Zuzany Růžičkové, po získání Viktor Kalabis Prize na soutěži v Semmeringu.

Od svého založení posbíraly řadu prestižních ocenění a vystoupily na více než stovce domácích i zahraničních pódií, mimo jiné v rámci koncertní sezóny ČSKH v Sukově síni Rudolfina i komorního cyklu PKF – Prague Philharmonia. Spolupracovaly také s Českou televizí i Českým rozhlasem.

„Cítíme nesmírný vděk, že jsme mohly převzít Cenu Českého spolku pro komorní hudbu, a je nám velkou ctí, že se touto výjimečnou cenou řadíme mezi přední umělecké soubory,“ uvedly členky Kalabis Quintet. „K tomu všemu máme zkrátka jen čistou radost, že naše dvanáctiletá spolupráce, protkaná především českou hudbou a přátelstvím, je takto vyslyšena,“

240422_cena-CSKH_Kalabis_Quintet_webires_02_PetraHajska.jpg

Zdroj: TZ

Foto © Petra Hajská

Podcast